Zlaté retiazky a ich tkanie

Ženy sa dlho radi zdobili masívnymi šperkami na krku. Ale časy sa menia a móda tiež. Postupne boli veľké náhrdelníky nahradené retiazkami rôznych väzieb. Niektoré z nás radšej nosia zlaté retiazky ako samostatný šperk, iné sa zdobia doplnkovým príveskom.

Často môžete počuť otázku: "Prečo potrebujete ďalšiu retiazku?" Okrem iného sú zlaté retiazky dobrou investíciou. Zlaté retiazky sú tiež cenovo dostupný šperk. Ručné tkanie si vyžaduje viac času a pozornosti zlatníkov, čím sa dosiahne pozoruhodný vzhľad retiazky.

Existuje obrovské množstvo väzieb retiazok. Sú všetky vhodné na trvalé nosenie? Ako si vybrať retiazku na bežné nosenie? Zoberme si tie najobľúbenejšie.

Najznámejším tkaním je kotva. Názov hovorí sám za seba, zlatá retiazka naozaj pripomína tú, ktorá sa používa na kotvenie na lodiach. Tieto retiazky sú odolné a často sa používajú na krížové stehy a malé prívesky.

Bismarck, aj keď sa týka skôr mužského tkania, je medzi ženami celkom bežný. Toto je najodolnejšia väzba zo všetkých. Často môžete vidieť, že tieto retiazky sa nosia ako samostatný šperk bez príveskov.

Nemenej slávne je tkanie mušlí. Toto tkanie je svojou silou blízke kotve, iba navonok pripomína reťazové články.

Veľký záujem je o hady. Okrúhle články retiazok sú tesne pritlačené k sebe, čo tvorí pomerne silné lano. Práve toto tkanie si vyžaduje osobitnú pozornosť, pretože náchylné na záhyby. Na rozdiel od ostatných, ak je poškodená integrita obvodovej štruktúry, nie je možné ju obnoviť. Preto je ich pred spánok potrebné zvesiť.

Okrem rôznorodosti väzieb existuje delenie na reťaze plné a duté. Plné retiazky sú vyrobené zo zlatého drôtu, ktorý nemá vo vnútri žiadne dutiny. Duté retiazky sú ovinutie tenkého zlatého plátu okolo jadra z obyčajného kovu, ktoré je vypálené a na svojom mieste vytvára prázdno. V dôsledku týchto manipulácií majú takéto reťazce menšiu hmotnosť a objemový vzhľad.

Hodnotné plné zlaté retiazky sú odolnejšie a majú svoju prirodzenú hodnotu, ktorá sa ani časom nemení.

Pri výbere zlatej retiazky vždy dbajte na tieto vlastnosti a potom sa vám nestanú nepredvídané situácie.