Červená je farba rubínu

Rubín je vzácny drahokam, ktorý očaril veľa silných a vplyvných ľudí nielen na tróne svojou krásou a viacerými odtieňmi špecifickej červenej farby. Rubín je vlastne odroda korundu a svojou vzácnosťou sa rovná diamantu. K najcennejším rubínom patria čisté sýtočervené rubíny, asterické rubíny (s efektom žiary v tvare šesťcípej hviezdy) a rubíny s efektom mačacieho oka.

Podľa historických záznamov pochádzajú najstaršie rubíny z nálezísk v Barme. Odtiaľ sa obchodnými cestami dostali do Egypta, Grécka a Ríma, kde boli mimoriadne obľúbené najmä v stredoveku. Chránili údajne pred diablom a morom, ktorý sa šíril Európou. Dodnes sa im hovorí kamene života. Celý rad unikátnych rubínov sa nachádza v klenotniciach indických kniežat a v poklade bývalého iránskeho šacha. Jeden z najväčších rubínov na svete (250 karátový) možno vidieť v Prahe ako súčasť Svätováclavskej koruny.

Najstaršími náleziskami rubínov sú naplaveniny riek juhozápadnej Srí Lanky. Cejlónske rubíny sú malinovo červenej farby a tiež sú dosť vzácne. Prvé zmienky o cejlónskych rubínoch pochádzajú z budhistických kroník alebo aj od cestovateľov ako Marco Polo a iných dobrodruhov. Môžeme hovoriť až o 3000 ročnej tradícii v ťažne cejlónskych rubínov. Od 4. až 5. storočia  sa ťažba postupne zvyšuje a od 15. storočia sa na ázijskom a západnom trhu objavujú rubíny z Barmy, Kambodže a Thajska. V novoveku sa už rubíny ťažia na Madagaskare, v Tanzánii a Vietname.

Rubíny špičkovej kvality a veľkosti, ktoré majú 10 karátov, dosahujú závratných cien. Sú vzácnejšie a cennejšie ako veľké diamanty, ale sú aj výnimočnejšie. Keďže sú rubíny také vzácne, ich umelá výroba je pomerne bežná, samozrejme v nižších cenových hladinách.

Zo zaujímavostí rubín „manikja“ bol podľa Inkov kráľom medzi drahokamami, ktorý bol schopný darovať životnú silu a sexuálnu plodnosť. Rubín sa v minulosti považoval aj za liek na srdce a slabosti, dodával energiu Slnka a jemnú energiu vesmíru. Rubíny sa môžu používať napríklad v mechanických hodinkách ako ložiská čapov. Umelý rubín bol použitý na výrobu prvého laseru. Vy už máte svoj rubín? J