Kameň kráľov aj pápežov

Je to minerál, známy svojou fialovou farbou, populárny medzi boháčmi, ale aj bežnejšími nositeľkami šperkov. Je súčasťou významných kráľovských korunovačných klenotov ako napr. žezlo Kataríny Veľkej, žezlo britskej koruny, alebo ho môžeme nájsť tiež vo vatikánskom poklade v tzv. Pápežskom prsteni. Ako sa volá? Predsa ametyst.

                                                                            85905    

Slovo ametyst pochádza z gréckeho slova „ametusios"– ten, ktorý nie je v opojení. Názov sa viaže na starogrécku báj o pôvode ametystu, podľa ktorej najvyšší boh Zeus rozlial kalich s vínom na biely kremeň, ktorý potom prijal farbu vína. Kremeň je priehľadný až priesvitný nerast so skleným leskom na čerstvom povrchu. Ametyst je odroda kremeňa tmavofialovej, fialovej až červenofialovej farby. Ametyst vzniká prevažne hydrotermálne. Na svetle môže blednúť, pod vplyvom tepla zase žltne a mení sa na citrín. Ak sa v tej istej hornine nachádza ametyst s citrínom, nazýva sa ametrín

Starovekí Gréci verili, že ich pitie vína z ametystovej nádoby ochráni pred otravou. Staroveké mezopotámske civilizácie z ametystu vyrábali valcové pečatidlá s vyrytým náboženským obrazom a menom majiteľa. Ametyst si cenili aj starovekí Egypťania, ktorí ho používali pri výrobe šperkov. V časoch raného kresťanstva sa verilo na upokojujúce vlastnosti ametystu. Ametyst bol vždy spájaný s čistotou a zbožnosťou. Uprednostňovali ho členovia kráľovských rodín, lebo fialová sa považovala za vladársku farbu.

Najznámejšie náleziská sú na Urale v Rusku, v Brazílii , ale aj v Uruguaji, na Srí Lanke, v Barme, Zimbabwe, v Mozambiku, na Madagaskare a v Austrálii. Náleziská ametrínov sú napríklad v Bolívii.

Najčastejšie sa ametyst využíva v šperkárskom odvetví a pripisujú sa mu rôzne prívlastky: kameň spirituality, snový drak, kameň mieru, lásky, či triezvosti. Svojich nositeľov chráni ako ochranný štít pred negatívnymi myšlienkami a energiami. To však nie je všetko. Ametyst pôsobí ako amorov šíp, ktorý negatívne psychické útoky a energie premieňa na lásku. Ak vlastníte ametystové šperky, napríklad náramok či náušnice, ich nosenie vám prinesie veľa pozitívnych energií.

                                                                         420